Information for libraries

  • our website

Visual

You are here: Home Archiv 2021 / 01 Informace a konference Vypůjčení ze Zlína pro celou ČR

Vypůjčení ze Zlína pro celou ČR

Ing. Jiří Pavlík / Národní technická knihovna Praha

Autor článku děkuje za spolupráci, dodání podkladů a cenné připomínky Ing. Janu Kaňkovi z Krajské knihovny F. Bartoše ve Zlíně.

Darek_Pavlik.jpgV době opatření potřebných k zastavení šíření nemoci Covid-19 přicházejí knihovny s řadou inovativních řešení. Jedním z nich je služba Zásilka od Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně (KFBZ). Díky této službě si čtenáři registrovaní v knihovně mohou online vypůjčit tištěné knihy, časopisy a knihy z fondu ústřední knihovny KFBZ a vyzvednout si výpůjčky ve vybraném výdejním místě Zásilkovny. Při doručení do výdejního boxu Zásilkovny, Z-boxu, jde o bezkontaktní vypůjčení. Jde o extra hrazenou službu, cena 100 Kč[1] za vypůjčení až 3 knih, časopisů nebo map do celkové váhy až 5 kg pokrývá náklady za doručení a hradí se v aplikaci nebo ve výdejním místě Zásilkovny. Při vyzvednutí v Z-boxu proběhne platba kartou v aplikaci Zásilkovny, při vyzvednutí na výdejním místě Zásilkovny je možné vybrat mezi platbou kartou nebo v hotovosti. Vrácení výpůjčky se může uskutečnit prostřednictvím výdejního místa Zásilkovny, odkud jsou dokumenty odeslány zpět do knihovny. Pro odeslání zatím nelze využít Z-box. Doručení výpůjčky je možné po celé České republice, vypůjčení zatím nemohou využít zájemci v zahraničí.

Další podrobnosti ke službě Zásilka jsou uvedeny na stránce https://www.kfbz.cz/sluzba-zasilka.

Čtenáři, kteří si knížku, časopis nebo mapu najdou ve fondu knihovny například prostřednictvím Centrálního portálu knihoven ČR https://www.kfbz.cz/registrace.

Účet mojeID čtenáři využijí také pro přihlášení do katalogu knihovny KFBZ, do Centrálního portálu knihoven[2], do katalogů dalších knihoven, v řadě e-shopů a nově také při přihlášení ke službám veřejné správy.[3]

Registraci v KFBZ mohou čtenáři využít též pro on-line vypůjčování e-knih na platformě Palmknihy[4] nebo pro přístup k digitálním knihovnám Národní knihovny ČR, Národní technické knihovny, Knihovny Akademie věd ČR a Moravské zemské knihovny[5]. Čtenáři registrovaní v KFBZ mohou mít současně vypůjčené dvě e-knihy. Podrobnosti k vypůjčování e-knih včetně videonávodu jsou uvedeny na stránce https://www.kfbz.cz/evypujcky.

Zásilkovna doručuje zásilky i do zahraničí[6], v budoucnu tedy v KFBZ mohou zvážit nabídnutí služby Zásilka například i krajanům pobývajícím v cizině.

Od 13.11.2020 do 5.2.2021 bylo realizováno 105 zásilek pro 81 osob. Zásilky byly doručeny v rámci Zlína a do Uherského Hradiště, Otrokovic, Luhačovic, Fryštáku, Brna, Březolup, Holešova, Brumova-Bylnic, Vizovic, Vsetína, Kojetína, Jedovnic, Kroměříže, Slavičína, Prahy, Želechovic nad Dřevnicí, Slušovic, Uherského Brodu.

ZasilkyKFBZ.jpg


[1] Cena 100 Kč je kalkulována pro doručení do výdejního místa Zásilkovny. Při doručení přímo na adresu jde o 150 Kč.

[2] https://www.knihovny.cz/

[3] https://www.mojeid.cz/cs/kde-pouzit/

[4] https://www.pujcovani-eknih.cz/

[5] https://www.eduid.cz/cs/news#zpristupneni_kompletnich_digitalnich_knihoven_prodlouzeno_do_konce_cervna_2021

[6] https://www.zasilkovna.cz/eshopy/zasilky-do-zahranici

Sep 01, 2021




Vyhledávání
Černohorský cyrilský knihtisk 15. a 16. století

Termín: 6. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

cerno_horsky_knihtisk.jpg

Proč vám všechny knihy nepůjčíme

Termín: 22. 3. 2024 - 31. 5. 2024

Místo: Galerie Klementinum, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

nepujcime_plakat.png

Slovinská literární moderna v českém prostředí

Termín: 27. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

slovinska_moderna_plakat.png

Lublaňský manifest o čtení

Lublaňský manifest o čtení, český překlad

plný text

Filed under: