Information for libraries

  • our website

Visual

You are here: Home Archiv 2018 / 02 Informace a konference NTK obměnila počítačové vybavení a přešla na Linux

NTK obměnila počítačové vybavení a přešla na Linux

Pavel Hortig / Národní technická knihovna

V Národní technické knihovně (NTK) mají od června 2018 registrovaní zákazníci k dispozici 150 nových a plnohodnotných počítačů, na nichž byl instalován otevřený operační systém GNU/Linux. Knihovna dosud využívala tzv. tenké klienty se systémem Microsoft Windows, které již nevyhovovaly zejména pro přehrávání multimediálního obsahu a byly také náročné na správu. NTK tak dále úspěšně rozšiřuje využívání open source ve svých informačních systémech, v čemž patří na špičku mezi veřejnými institucemi v ČR.

Obměna počítačového vybavení vychází z Koncepce informačních systémů NTK, přijaté v minulém roce vedením knihovny. V koncepci je zvláštní prostor vyhrazen pro takzvaný „otevřený software‟, k němuž je k dispozici zdrojový kód pod licencí umožňující jeho další využívání, modifikaci a distribuci.

NTK zvolila distribuci GNU/Linux Fedora, která podstatně usnadňuje správu systému na všech nových 150 počítačích Lenovo ThinkCentre M910 pořízených za cenu 3,3 milionu korun (bez DPH). Uživatelům se nabízejí nástroje pro úpravu fotografií a práci s grafikou (bitmapovou i vektorovou), kancelářský balík LibreOffice nebo aplikace Calibre pro práci s elektronickými knihami. Nechybí ani správce citací, vývojové programy a nástroje běžně užívané na Fakultě informačních technologií a Fakultě elektrotechnické ČVUT, jejichž studenti tvoří významnou část registrovaných zákazníků knihovny.

Před instalací Linuxu fungovalo v NTK terminálové řešení s tzv. tenkými klienty s Windows CE, které se přes protokol RDP (ovládání vzdáleného počítače prostřednictvím počítačové sítě) připojovaly na čtyři servery umístěné v centrální serverovně. Toto řešení však vyžadovalo vysoké licenční náklady. Bylo potřeba licencovat všech 150 tenkých klientů a provozovat kvůli tomu, vedle čtyř terminálových serverů, i licenční a managementový server. Další licence byly potřeba i v případě provedení upgradu systému. Zavedením Linuxu odpadla nutnost placení licencí a úsporu přineslo i to, že veškeré práce zvládla knihovna vlastními silami. NTK tak užitím open source a jiného modelu veřejných PC snížila náklady na jejich pořízení a provoz zhruba o dvě třetiny.

Projekt migrace na Linux se v NTK uskutečnil během šesti měsíců. Jeho součástí bylo nezbytné výběrové řízení a příprava infrastruktury pro instalaci a management. Samotné zprovoznění stanic na místě trvalo tři dny. Při výběru nových PC zohlednila NTK především požadavek na energetickou nenáročnost. Stroje nedisponují webovými kamerami ani Wi-Fi, a to z důvodu udržení ticha v klidových zónách knihovny a snížení míry rušení signálu Wi-Fi.

Na nový operační systém si musí registrovaní zákazníci zvyknout. Změnu podle dosavadních ohlasů nejlépe akceptuje mladší generace, která již díky chytrým telefonům s operačním systémem od Googlu nebo Applu nevyžaduje prostředí podobné Microsoft Windows.

NTK využívá otevřený software či komponenty založené na otevřených technologiích u více než poloviny svých informačních systémů a u více než 90 procent infrastrukturních systémů. Je mezi nimi například operační systém Red Hat Enterprise Linux, sloužící jako hlavní virtualizační serverová infrastruktura NTK u většiny virtualizovaných systémů. Dále je to knihovní portál (OPAC) Vufind s rozšířenými možnostmi vyhledávání elektronických informačních zdrojů, groupware Zimbra, IdM MidPoint a rovněž databázová technologie PostgreSQL, která má v budoucnu nahradit uzavřené řešení společnosti Oracle.

Ideálním cílem je kompletní IT infrastruktura dle modelu open source. V NTK zatím chybí open source například v knihovních systémech a desktopech zaměstnanců. Obtížné je Linux využít zejména na odborných pracovištích – mimo jiné u systémů správy budovy nebo reprografie, které pracují s velkoformátovými tiskárnami a skenery. Obdobné je to v případě oddělení PR se specializovanými aplikacemi pro grafiku nebo střih videa.

Mar 01, 2019




Vyhledávání
Černohorský cyrilský knihtisk 15. a 16. století

Termín: 6. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

cerno_horsky_knihtisk.jpg

Proč vám všechny knihy nepůjčíme

Termín: 22. 3. 2024 - 31. 5. 2024

Místo: Galerie Klementinum, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

nepujcime_plakat.png

Slovinská literární moderna v českém prostředí

Termín: 27. 3. 2024 - 30. 4. 2024

Místo: výstavní chodba, přízemí

Národní knihovna ČR, Mariánské náměstí 190/5, Praha 1

slovinska_moderna_plakat.png

Lublaňský manifest o čtení

Lublaňský manifest o čtení, český překlad

plný text

Filed under: